Borok Gasztro

Borozás Andalúziában

2017-10-09

Pár napja jöttünk haza Spanyolországból, egészen pontosan Andalúziából. Elhatároztuk, hogy autóval bejárjuk a vidéket, ismerkedünk a helyi ételekkel és italokkal, különösen a borokkal.

Már az első nap különleges volt, hiszen a szerelmem születésnapját tartottuk. Megleptem egy tengerparti vacsorával egy olyan étteremben, ahol külön borkóstoló részleg is volt. Persze kicsit ezzel magamnak is kedveztem, na jó, nem is kicsit. Paellat rendeltünk, mert tudtuk, hogy minden nemzetnek megvan a saját rizses hús verziója és ki akartuk ezt is próbálni. Mint megtudtam a legfőbb összetevője a rizs, a sáfrány és az olívaolaj. És ezt még sok minden mással meg lehet bolondítani.

Paella csirkehússal

Paella csirkehússal

Az édesség sem maradhatott ki, így a churros-t választottam, ami egy ropogós édesség, egyszerű alapanyagokból, (víz, só, liszt) amit csokiba mártanak vagy megtöltenek. Nagyon kellemes az íze.

A kedves pincér srác ajánlotta, hogy ha már Spanyolországban vagyunk és ez az első esténk, akkor igyunk egy Sangriat. Azt mondta: „Spanyol is, könnyű is, csajos is, nincs mitől félni” Ismerem a Sangriat, mindenki ismeri és mindenki tudja, hogy igazi gyümölcsös, édes bódulat, ami nem tartozik a kedvenceim közé. De beadtam a derekam.

 „Ha az élet rossz bort ad, készíts belőle Sangriat”

                                                                               Wine Folly

 

Sangria

Sangria

Ha az ember Andalúziában jár, akkor a Sol Malaga édes desszertbor jut az eszébe, ezt a nagyon népszerű andalúz nedűt 50% Pedro Ximenez és 50% muskotály szőlőfajtából készítik, a szőlőt préselés előtt aszalják, részben erjesztik, majd legkevesebb hat hónapot amerikai tölgyhordóban érlelik. Nagyon magas a cukortartalma, és én biztos voltam benne, hogy nem élvezném, ezért nem kóstoltam meg. De mutatok róla egy fotót, ha bárki meg szeretné kóstolni.

 

A vacsora és a pohár Sangria után beültünk a borbárba és belecsaptunk. Tudtátok, hogy a spanyol borok a legkeresettebbek a világon? Nagyon kíváncsi voltam a vörösborokra, hiszen ritkán kóstolok.

A Rioja a legismertebb borvidék, így ezzel kezdtem.

Rioja

Rioja

Rubin vörös szín, némi fűszeresség. Száraz, közepesnél nem nagyobb tanninok, kerek és jó savak, szuper egyensúly és nagyon szép lecsengés. Piros bogyós gyümölcsök és fűszeresség tűnik elő nekem a borból. Isteni finom volt. Végre!

Utána folyamatosan jöttek a finomabbnál-finomabb vörösek, persze mind Rioja borvidékről, erre az estére erre rendezkedtem be. És nem csalódtam, sőt, szuper este volt.

Rioja Reserva

Rioja Reserva

Hamarosan jövök a következő boros estével és a különleges kék borral. 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply