Tudástár

Milyen a bor ideális hőmérséklete?

2017-10-09

Biztos te is találkoztál már azzal a mondattal, hogy a vörösbor szobahőmérsékleten a legfinomabb. Igen, csak ezt még a 19. században találták ki és akkor a szobahőmérséklet 16-18 °C körül volt, ma már a lakások, éttermek hőmérséklete 22-24 °C. Ezt a vörösbor is megérzi és valljuk be, nem itt lesz a legfinomabb, sőt jellegét veszti. Nagyjából csak az alkoholtartalmat fogjuk érezni minden más, elveszik. A melegben minden gyorsabban érik, így van ez a vörösborral is. Az ideális hőmérséklet 14-18 °C között mozog, a könnyű vörösbor 14 °C, a testesebbek 18°C-on legfinomabbak.

Mindent összevetve, ha nincs saját bejáratú borospincéd, borhűtőd, vagy nagyon meleg lakásban élsz, inkább tartsd a vörösbort a hűtőben.

Na de itt a nyár, térjünk át a felfrissülést hozó, nagyon trendi, rózsaszín italra, a roséra. Ami behűtve 9-11 °C-on a legjobb, üde, friss és nagyon gyümölcsös és fröccsnek is kiváló, sőt! A forró nyári napok elviselésének legjobb ellenszere. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a mai napom. Hazaérve egy hosszú, fárasztó, tikkasztó, hétfői munkanap után, úgy éreztem, hogy megérdemlek egy pohár felfrissülést hozó rosét. Ez volt behűtve és imádom.

A nyár másik nagy kedvence a könnyű fehérbor, fröccsnek is. Tudtátok, hogy a fröccs szavunkat Vörösmarty Mihály találta ki? És milyen jól tette, hiszen erre egy egész kultúra épült. Visszatérve a fehérborokra, ideális tárolási hőmérséklete 10-12 °C. Minél frissebb annál jobb, nem kell évekig a pincében tartani, azonnal fogyasztható.

Őszintén megmondom, hogy nyáron mindenki jeges italokra vágyik és nem az ideális hőmérsékletet figyeli, szóval nyugodtan hűtsétek be, amilyen hidegre csak akarjátok. Nem fog megártani sem a rosénak, sem a fehérbornak. A lényeg az legyen, hogy hűsítsen és felfrissítsen. Egészségetekre!

Barbara

No Comments

Leave a Reply